Publicerad: 2021-03-18

Rutiner för själva bokföringen

 

Det finns två val i en ekonomiprocess, antingen gör du bokföringen helt själv eller så anlitar du en redovisningsbyrå som utför hela arbetet åt dig.

 

Gör du det helst själv kan vi rekommendera att du först investerar i ett bra bokföringsprogram med automatiska funktioner och du behöver endast fyll i uppgifterna så som siffror. Sedan behöver du också planera och sätta av tid för att göra bokföringen vilket gör att du inte behöver stressa in i det sista och nästan drunkna i olika pappersarbeten var dag.

Väljer du att anlita en redovisningsbyrå behöver du vara väldigt tydlig med alla dina krav. Det är en viktig del i att stabilisera och få fart i ditt företag genom att anlita någon att sköta hela bokföringen åt dig.

 

Tydlighet mot leverantörer

 

Genom att få leverantörsfakturor skickade till dig digitalt kan du effektivisera hanteringen av både administrationen och ge miljön en stor tjänst. När det gäller betalningstiden ska du inte acceptera något annat än minst 30 dagar samt att inga fakturerings- och administrativa avgifter tillkommer.

 

Samla inte kvitton på hög

 

En stor huvudvärk för företag är att kvitton samlas oftast på hög och det skapar mycket extra jobb i slutändan. Det finns dock många olika och smidiga lösningar på det problemet. Exempelvis finns det en app som heter Skovik där du kan fotografera alla kvitton direkt och spara dem digital. Samtidigt som du sparar dem anger du vilket konto de tillhör samt vad inköper gäller.

Det finns också liknande smarta sätt att hantera en körjournal på, ifall du är i behov av sådan. Men skulle du inte vilja eller kunna använda en app för all hantering av kvitton och liknande är det smartast att direkt vid inköpet ange vad inköpet gäller, datum samt vilket betalkort som användes direkt på baksidan av kvittot

 

Skicka alla betalningspåminnelser mycket effektivt

 

Alla fakturor ut till kund skapas enklas direkt i bokföringsprogrammet och ibland kan kunde dröja eller låta bli att sköta sin inbetalning. Det kan då vara ett alternativ att du låter något faktureringsföretag tar hand om alla dina fakturor. Via dem kan du då skicka alla fakturor samt låta dem sköta påminnelseprocessen inklusive eventuella inkasso och indrivning.

Andra alternativ kan vara att ha bra kontakt med kunderna och ge tydliga restriktioner om vad som krävs och vad som händer om kraven inte följs, alltså om de inte betalar i tid.

 

Få lönerapporter från anställda

 

Har du anställda som du måste ha underlag av för att kunna sköta en utbetalning av lön är det väldigt enkelt och smidigt att låta de anställa själva sköta inlämningen av rapporterna. Du kan välja vilket datum i månaden du vill att de ska skicka in sitt underlag. Ett underlag ska innehålla bland annat arbetat tid samt eventuell frånvaro och orsak. På det här sättet sparar du otroligt mycket energi och tid.

 

Fedelta

Fedelta vill vara den långivaren som kan erbjuda ett flexibelt företagslån till företag som är nyligt startade, företag som vill låna inför en avgörande investering eller företag som behöver kapital för att utveckla sin verksamhet

Fortsätt läsaTill långivare
Credi Nord

Hos CrediNord går det att ansöka om lånebelopp mellan 10 000 kronor till 1 000 000 kronor. Det går att ansöka om en återbetalningstid som ligger på 6, 12 eller 18 månader.

Fortsätt läsaTill långivare
Qapitala

Qapitala är en långivare som erbjuder checkkredit. Qapitala erbjuder alltså inte de traditionella företagslånen utan de fokuserar främst på att erbjuda en kreditlimit med flexibel återbetalning.

Fortsätt läsaTill långivare