Hur fungerar en checkkredit?

Checkkrediten kopplas oftast till företagskontot. När man sedan kortsiktigt behöver låna pengar kan man göra det direkt, likt ett kreditkort. När man ansöker om checkkredit är det vanligt att långivaren kollar på företagets kreditvärdighet samt årsredovisningen från det gångna året. Det finns dessutom dynamisk checkkredit där långivaren istället bedömer ansökan gentemot företags aktuella kundreskontra. Genom att titta på företags befintliga kundfakturor och försäljning kan långivaren erbjuda checkkredit till en kreditgräns. Företaget väljer sedan hur mycket av denna gräns de vill utnyttja vid behov. 

Fördelar med checkkredit

 • Att använda sig av en checkkredit är väldigt enkelt med tydliga lånevillkor
 • Återbetalning av krediten sker automatiskt när kundfordringar betalas in
 • Om företaget har utländska kunder och betalningar så går det bra att ansöka om kredit i olika valutor
 • Checkkrediten kopplas till företagskontot, när kapital behövs används kredit och företaget betalar endast ränta på den kredit som används


Skillnad på företagslån och checkkredit

En av skillnaderna på checkkredit och företagslånet är att checkkrediten inte kostar något om krediten inte används. Det finns inga dolda avgifter eller räntekostnader som skall betalas innan krediten börjar utnyttjas. En checkkredit betalar man alltså bara för det man använder, man betalar inte den totala summan som företaget har beviljats. Gemensamt för långivare som erbjuder checkkredit är att hanteringen vanligtvis sker väldigt fort och att den beviljade krediten snabbt blir tillgänglig att användas på det kopplade företagskontot. 

När man tar ett företagslån så lånar man ett bestämt belopp som betalas ut till företaget. Företagslånet skall sedan betalas tillbaka med en fast månadskostnad eller ränta. Checkkredit kan vara en snabb och bra lösning för företag som är i en period där de behöver återkommande tillskott i kassan och som sedan kan betala tillbaka när likviditeten har ökat. 

 

Approva

Hos Approva ansöker du enkelt och smidigt om upp till 300 000 kr. Ansökan sker smidigt med hjälp av BankID vilket innebär att du snabbt får svar på din ansökan.

Fortsätt läsaTill långivare
Froda

År 2015 grundades Froda med sin tydliga affärsidé om att revolutionera bankupplevelsen för företag. Froda erbjuder möjligheten att enkelt kunna investera i sin idé för att utveckla sin verksamhet.

Fortsätt läsaTill långivare
Qapitala

Qapitala är en långivare som erbjuder checkkredit. Qapitala erbjuder alltså inte de traditionella företagslånen utan de fokuserar främst på att erbjuda en kreditlimit med flexibel återbetalning.

Fortsätt läsaTill långivare
Credi Nord

Hos CrediNord går det att ansöka om lånebelopp mellan 10 000 kronor till 1 000 000 kronor. Det går att ansöka om en återbetalningstid som ligger på 6, 12 eller 18 månader.

Fortsätt läsaTill långivare
Fedelta

Fedelta vill vara den långivaren som kan erbjuda ett flexibelt företagslån till företag som är nyligt startade, företag som vill låna inför en avgörande investering eller företag som behöver kapital för att utveckla sin verksamhet

Fortsätt läsaTill långivare
Aros Kapital

När man ansöker om ett företagslån vill man ofta att det ska ske snabbt och smidigt.

Fortsätt läsaTill långivare

Vanliga krav för att beviljas checkkredit

 • Företaget behöver ha en giltig svensk bolagsform (aktiebolag, handelsbolag, enskild firma eller kommanditbolag).
 • Verksamhet behöver ofta ha varit igång i ett halvår. Det kan vara svårt med checkkredit till nystartade företag
 • Vissa långivare kommer att ställa krav på någon slags säkerhet eller personlig borgen
 • Långivaren bedömer företagets kreditvärdighet och kan kolla på förra årets årsredovisning
 • Betalningsanmärkningar gör det svårt att beviljas checkkredit, det är dock inte omöjligt.

Jämföra långivare för checkkredit

Det är relativt vanligt att man vänder sig till sin egna bank när man behöver ansöka om lån eller andra finansieringstyper som exempelvis checkkredit. Det är dock oftast inte det billigaste alternativet, det kan vara lönsamt för företaget att jämföra olika långivare mot varandra när man söker ökat kapital i form av lån eller kredit. För att ta reda på vilken långivare som erbjuder bäst lånevillkor och lägst ränta är det klokt att läsa på om checkkrediten och skicka ansökan till flera långivare. Här på företagsfinanser gör vi det möjligt att jämföra långivare mot varandra, olika långivare ger olika räntor och avgifter till olika företag. 

Långivare bedömer företag individuellt baserat på kreditvärdighet och flera andra faktorer. Det bästa sättet för ett företag att betala så lite som möjligt i ränta på sin kredit är att få erbjudanden från flera långivare. När man sedan mottagit olika låneerbjudanden är det enkelt att ställa dessa mot varandra och välja det erbjudande med de bästa lånevillkoren.

Exempel på situationer då checkkredit kan vara fördelaktigt

 • Nyanställningar
 • Företaget behöver köpa in ny utrustning
 • Företaget behöver expandera
 • Företaget behöver öka lager inför säsong och kassaflödet är ojämnt
 • Checkkrediten är bra för att skapa ett jämnt kassaflöde

 

Det är ganska vanligt att företag som är säsongsbundna har ojämna intäkter. Företag kan ha stora intäkter under en viss period och sedan ha väldigt låga inkomster resterande delen av året. En checkkredit används ofta för att öka likviditeten under denna lågsäsong för att sedan betala tillbaka den utnyttjade krediten när likviditeten ökar. 

 

Checkkredit och sälja fakturor – vad är skillnaden?

 

Att sälja fakturor är ett sätt att få in likvida medel i företaget omgående. Att sälja fakturor har blivit mer och mer vanligt på sistone bland företag som vill ha sina fakturor betalda direkt. Skillnaden på checkkredit och att sälja fakturor är att du får tillgång till kapital direkt vid behov. Du lånar så mycket du vill upp till den gräns som är satt. Likheten mellan checkkredit och att sälja fakturor är att det går fort att få in likvida medel i företaget med undantaget att du måste sälja en kundfaktura när du tar hjälp av en långivare för att sälja fakturor.

Vanliga frågor och svar

Hur snabbt kan checkkredit betalas ut?

När företaget har beviljats en checkkredit och avtalet har signerats så kommer pengarna att betalas ut redan samma dag. En av de stora fördelarna med checkkredit gentemot företagslån är att företaget snabbt kan få utbetalt likvida medel vid behov och att man endast betalar ränta på krediten man utnyttjar.

Vilken ränta kan företaget få på en checkkredit?

När företaget skickar in en ansökan om checkkredit så bedömer långivaren varje företag individuellt. Långivaren kollar på kreditvärdighet, årsredovisningar och liknande. Man brukar säga att man får en lägre ränta ju fler säkerheter man har och desto lägre risk för långivaren. Omsättning, budget, kassaflöde och likviditet är exempel på saker som påverkar räntan. Genom att jämföra långivare mot varandra via oss kan du vara säker på att du hittar den långivare som erbjuder de bästa lånevillkoren och räntan för just ditt företag.

Vad bör jag tänka på innan jag ansöker om checkkredit?

Man bör alltid se över företagets ekonomi och möjlighet att betala tillbaka krediter och lån innan man gör en låneansökan. Det är viktigt att man har en utgångspunkt som är stabil och att man inte hamnar i en sits där man inte har möjlighet att betala tillbaka krediten. Tänk igenom vilken säkerhet som kan användas för att sänka risken för långivaren och på detta vis ge en lägre ränta till företaget på utnyttjad kredit.

Jag har ett nystartat företag, kan jag ansöka om checkkredit?

Det är väldigt svårt att få beviljat checkkredit till ett nystartat företag som inte kan visa upp någon försäljning eller säkerhet för krediten. För att kunna bli beviljad en checkkredit behöver man oftast ha en kundreskontra och betalande kunder. Det finns andra typer av lån som kan passa bättre för ett nystartat företag, exempelvis ett företagslån där en eller flera personer kan gå i personlig borgen.