5 största fördelarna med en företagskredit

Ett företag som ansöker om en företagskredit behöver inte alltid uppge till vad krediten ska användas till. Det har dock visat sig att det finns ett antal olika scenarion där det är mer vanligt att ansöka om företagskredit. Det finns många företag i Sverige idag som någon gång kan hamna i situationer eller perioder av försämrad likviditet. Vanliga tillfällen då företag ansöker om företagskredit är:

 

1. Försenade betalningar – likviditeten påverkas

 

Det händer att företag väntar på betalningar i de riktigt stora beloppen. När betalningar på stora summor dröjer kan det påverka företagets likviditet, speciellt om betalningen blir väldigt försenad. Med en företagskredit kan företaget säkerställa att det finns kapital på kontot i väntan på kundens betalning

 

2. Verksamheter som är bundna till säsong

 

Verksamheter som står still under vintern eller någon annan årsperiod, kan ha det svårt med likviditeten när det ska beställas in stora varulager eller liknande. Ett enkelt användningsområde är att nyttja en företagskredit under lågsäsongen och sedan betala tillbaka krediten när inkomsterna är större.

 

3. Nyanställa

 

Att nyanställa personal kan vara precis vad företaget behöver för att ta nästa steg och växa. Ibland kan det dock bli knepigt med likviditeten vid nyanställningar vilket gör en företagskredit till en bra lösning. Krediten kan användas till den anställde börjar dra in mer pengar än den kostar i början, exempelvis.

 

4. Maskiner och utrustning

 

Ibland behövs nya maskiner och utrustning, det kan vara som en investering som ökar likviditeten på sikt. Det kan också vara att en maskin behöver bytas ut. En företagskredit kan hjälpa om det snabbt behövs kapital för att byta ut en maskin eller investera för att i framtiden öka inkomsterna.

 

5. Tillväxt

 

När kassan är låg kan det vara svårt att investera för att komma framåt. Med en företagskredit kan du, även om likvidtiteten är lite sämre, säkra pengar som gör att du vågar satsa ett steg längre än vad du hade gjort utan.

Approva

Hos Approva ansöker du enkelt och smidigt om upp till 300 000 kr. Ansökan sker smidigt med hjälp av BankID vilket innebär att du snabbt får svar på din ansökan.

Fortsätt läsaTill långivare
Froda

År 2015 grundades Froda med sin tydliga affärsidé om att revolutionera bankupplevelsen för företag. Froda erbjuder möjligheten att enkelt kunna investera i sin idé för att utveckla sin verksamhet.

Fortsätt läsaTill långivare
Qapitala

Qapitala är en långivare som erbjuder checkkredit. Qapitala erbjuder alltså inte de traditionella företagslånen utan de fokuserar främst på att erbjuda en kreditlimit med flexibel återbetalning.

Fortsätt läsaTill långivare
Credi Nord

Hos CrediNord går det att ansöka om lånebelopp mellan 10 000 kronor till 1 000 000 kronor. Det går att ansöka om en återbetalningstid som ligger på 6, 12 eller 18 månader.

Fortsätt läsaTill långivare
Fedelta

Fedelta vill vara den långivaren som kan erbjuda ett flexibelt företagslån till företag som är nyligt startade, företag som vill låna inför en avgörande investering eller företag som behöver kapital för att utveckla sin verksamhet

Fortsätt läsaTill långivare
Aros Kapital

När man ansöker om ett företagslån vill man ofta att det ska ske snabbt och smidigt.

Fortsätt läsaTill långivare

Företagskredit – vad det kan kosta

När ett företag ansöker om företagskredit kan de beviljas ett belopp på exempelvis 250 000 kronor, vad händer då om företaget en månad endast utnyttjar 50 000 kronor? Svaret är att företaget endast betalar ränta på den utnyttjade krediten av 50 000 kronor. Olika långivare har olika lånevillkor, det innebär att det kan förekomma andra kostnader utöver räntan. Det är dock vanligast att man endast betalar en ränta varje månad på den utnyttjade krediten, en ränta som kan ligga mellan 1-3 %.

Hur använder man en företagskredit?

Det finns många olika aktörer som erbjuder möjligheten att ansöka om företagskredit. På det stora hela så fungerar denna slags kredit på samma sätt oavsett vilken långivare du väljer. Det som kan skilja sig mellan långivarna är räntesatser och eventuellt andra avgifter.

Företaget kan ansöka om en kreditlimit och en återbetalningstid. Återbetalningstiden bestämmer hur länge företaget ska ha på sig att betala utnyttjad kredit. Det är upp till företaget själv att välja hur mycket eller hur lite av krediten de vill använda. Den kreditlimit som finns gör det möjligt för företaget att göra uttag av denna kredit eftersom behov av kapital uppstår. Företaget kan maximalt utnyttja krediten till den gräns som är bestämd vid beviljande av krediten.

 

Kreditlimit ökar när återbetalning sker

En företagskredit likställs ofta med ett kreditkort, med skillnaden att företaget inte använder sig av det fysiska kortet. När företagskrediten används av företaget så kommer limiten att minska. När återbetalning av sin nyttjade kredit börjar ske så kommer även kreditlimiten att öka.  En företagskredit kopplas till företagets bankkonto vilket möjliggör de smidiga och snabba utbetalningar som kan ske när krediten behöver nyttjas. Det är inte ovanligt att ett av lånevillkoren gällande företagskredit är att krediten inte börjar användas förrän saldot på det kopplade bankkonto tar slut.

Jämför företagskredit

 

Vilket är det bästa sättet att hitta den mest fördelaktiga företagskrediten med lägst ränta? Jo, genom att jämföra olika långivare mot varandra. Genom att kolla på flera olika aktörer samtidigt kan man enkelt se vilka villkor som ställs mot ditt företag, vilken ränta du får betala och vilken limit du kan bli nyttja. Att ansöka om en företagskredit och sedan ta den första bästa är inte att rekommendera. Det finns många olika långivare på marknaden, detta gör det till en utmärkt idé att spendera några minuter extra för att läsa på. Vad det innebär det egentligen med företagskredit och vilken långivare erbjuder lägsta ränta och bästa villkor?

Skillnaden på företagskredit och företagslån

 

Ska företaget välja ett företagslån där pengarna kommer i en klumpsumma eller kan det vara klokare med en kredit som bara nyttjas vid behov? Det finns olika tillfällen då de olika låneformerna passar mer eller mindre bra. Både företagskrediten och företagslånet har samma syfte, företaget behöver få in kapital eftersom att det inte finns pengar så det räcker.

 

När företaget tar ett företagslån betalas alla pengar ut på en gång. Lånet har en färdig betalningsplan med tillhörande ränta eller månadskostnad. Pengarna har betalats ut till företaget och oavsett om de använder allt kapital eller inte så skall lånet betalas av enligt överenskommelse. Det finns ofta möjlighet att betala av sitt lån i förtid, antingen med eller utan en avgift.

 

Den stora skillnaden på företagskrediten är att företaget endast nyttjar den kredit de behöver. Det kan vara skönt att ha en hög kreditlimit så företaget vet att de inte står utan likviditet när det behövs. Om företaget sedan endast behövde nyttja en mindre summa så är det bara positivt eftersom kostnaden blir mindre i slutändan.

 

Kan alla företag ansöka om företagskredit?

 

För att kunna ansöka om en företagskredit behöver bolaget vara registrerat i Sverige. Bolaget bör vara ett aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma. De långivare som erbjuder företagskredit tar kreditupplysning, precis som när man ansöker om ett företagslån. Ansökningar om företagskrediter bedöms individuellt och det är olika hos de olika långivarna vilka krav som ställs. Det är möjligt att ta en företagskredit utan säkerhet. Ibland kan någon behöva gå i personlig borgen.

 

Företagskredit i annan valuta

 

In- och utbetalningar till och från utlandet kan försvåras en aning när ett företag ansöker om företagskredit i svenska kronor. Därför är det utmärkt att det finns flertalet långivare som erbjuder företagskredit i andra valutor än SEK. När ett företag gör affärer med exempelvis England så är det ett ypperligt tillfälle att ansöka om en företagskredit i pund kopplat till ett bankkonto. Beroende på växelkurser och liknande kan det i slutändan vara så att företaget ser en stor positiv skillnad på likviditeten eftersom företagskrediten valdes i den icke inhemska valutan. När man behöver teckna en företagskredit kan man först ansöka om en kreditlimit och när man sedan mottar låneerbjudanden kan man kontakta långivaren för att diskutera valuta.