Vilken ränta har företagslån?

 

Det är långivaren som bestämmer räntesatsen när de skickar ut ett låneerbjudande. Det varierar mellan olika aktörer vilken ränta man kan få. Långivare bedömer låneansökningar individuellt, där företagets kreditvärdighet och ekonomi spelar stor roll när räntan sätts. Räntan kan även påverkas till stor del av marknadsräntan som även kallas reporäntan. 
När en långivare får in en låneansökan så görs en riskbedömning där företaget placeras i en risknivå. Företag med god lönsamhet och hög kreditvärdighet kan räkna med att få låneerbjudande men låga räntor. På det motsatta hållet så kan det gå bra för företag med sämre kreditvärdighet att få lån men man kan få räkna med att räntan är högre på dessa låneerbjudanden. Ibland krävs det någon slags säkerhet för företag med sämre kreditvärdighet att få igenom ett företagslån. Det kan också krävas någon slags säkerhet som en fastighet eller ett varulager för att bli beviljad företagslån på höga belopp.

 

Rörlig ränta

 

En rörlig räntesats betyder att räntan kan gå både upp och ner på sikt. Förändringar i räntesatsen sker sällan direkt. En rörlig ränta förändras månadsvis. Vad är det då som får den rörliga räntan att ändra på sig? Svaret är marknadsräntan. När marknadsräntan går upp så stiger räntan på företagslånet. På samma vis så går räntan ner när marknadsräntan sjunker. Marknadsräntan styrs av konjunkturläget och riksbankens reporänta. När man mottar ett låneerbjudande med rörlig ränta så tas både marknadsräntan och företagets ekonomi och kreditvärdighet i beaktning. 

 

Fast ränta

 

Företagslån med återbetalningstid på ett till fem år kan ibland presenteras med en fast ränta. Den fasta räntan låses alltså fast till denna tid. När man tecknar ett företagslån med en fast ränta så får man en god överblick på vad lånet kommer att kosta och det är enkelt att budgetera för lånets månadskostnader. Ett företagslån med fast ränta kan ses som en säkerhet eller trygghet där lånet inte påverkas av förändringar som sker i marknadsräntan. Det är vanligt att en fast ränta oftast är dyrare än en rörlig ränta när det gäller företagslån historiskt sett

 

 

Approva

Hos Approva ansöker du enkelt och smidigt om upp till 300 000 kr. Ansökan sker smidigt med hjälp av BankID vilket innebär att du snabbt får svar på din ansökan.

Fortsätt läsaTill långivare
Froda

År 2015 grundades Froda med sin tydliga affärsidé om att revolutionera bankupplevelsen för företag. Froda erbjuder möjligheten att enkelt kunna investera i sin idé för att utveckla sin verksamhet.

Fortsätt läsaTill långivare
Qapitala

Qapitala är en långivare som erbjuder checkkredit. Qapitala erbjuder alltså inte de traditionella företagslånen utan de fokuserar främst på att erbjuda en kreditlimit med flexibel återbetalning.

Fortsätt läsaTill långivare
Credi Nord

Hos CrediNord går det att ansöka om lånebelopp mellan 10 000 kronor till 1 000 000 kronor. Det går att ansöka om en återbetalningstid som ligger på 6, 12 eller 18 månader.

Fortsätt läsaTill långivare
Fedelta

Fedelta vill vara den långivaren som kan erbjuda ett flexibelt företagslån till företag som är nyligt startade, företag som vill låna inför en avgörande investering eller företag som behöver kapital för att utveckla sin verksamhet

Fortsätt läsaTill långivare
Aros Kapital

När man ansöker om ett företagslån vill man ofta att det ska ske snabbt och smidigt.

Fortsätt läsaTill långivare

Fördelar och nackdelar med olika räntor på företagslån

Fördelar med rörlig ränta

 • Lägre månadskostnader när marknadsräntan sjunker
 • Ett företagslån med rörlig ränta kan oftast lösas i förtid utan avgifter
 • Man kan ofta binda en rörlig ränta vid ett senare tillfälle
 • Om man kollar bakåt i tiden har rörlig ränta alltid varit det billigaste alternativet

Nackdelar med rörlig ränta

 • Företagslånet blir dyrare om marknadsräntan stiger 
 • Det går inte att förutse exakt vad lånet totalt kommer att kosta
 • Företaget behöver säkerställa att de klarar av onormala räntehöjningar

 

Fördelar med fast ränta

 • Företaget vet exakt vad lånet kommer att kosta varje månad och kan budgetera för detta
 • Slipper huvudvärk av stigande räntor
 • En stigande ränta påverkar inte lånet vilket gör att det blir billigare än en rörlig ränta

Nackdelar med fast ränta

 • Har alltid varit ett dyrare alternativ än rörlig ränta
 • Om företaget vill lösa lånet i förtid så kan det tillkomma avgifter för detta
 • Kan inte ta del av räntesänkningar, betalar ofta extra totalt sett för säkerheten av den fasta ränta

Jämföra räntan på företagslån

 

Ett låneerbjudande för företagslån kommer att se annorlunda ut från olika långivare. Vissa långivare kommer att erbjuda månadsränta och andra en årsränta. En del aktörer har fast ränta och andra rörlig. För att få det bästa företagslånet med den ränta som passar ditt företag bäst är det klokt att jämföra långivare och dess räntor mot varandra.  Det som kan försvåra när man jämför låneerbjudande mot varandra är att dessa presenteras med olika räntetyper. Det enklaste sättet att jämföra olika låneerbjudanden är att kolla på vad lånet kommer att kosta på det totala, något som inte alltid är lätt att se.

I vårt samarbete med Creddo kan företag enkelt ansöka om företagslån där det är mycket lättare att jämföra låneerbjudande mot varandra jämfört med att ansöka på egen hand. Att använda en jämförelsetjänst där flera låneerbjudanden presenteras på endast en ansökan sparar mycket tid. Dessutom tas endast en kreditupplysning vilket är en av de största fördelarna. När låneerbjudanden presenteras är det dessutom enkelt att se den totala kostnaden för lånet.

 

Årlig nominell ränta & effektiv ränta

 

När man pratar om ränta på företagslån så finns det som tidigare nämnt olika typer av räntor. Det är vanligt att man i första hand pratar om den nominella räntesatsen vilket innebär den procentandel av det lånade beloppet som ska betalas till långivaren årligen. Den effektiva räntan är den ”faktiska” räntan vilket inkluderar avgifter som tillkommer när man tecknar företagslånet. För att se den totala kostnaden bör man alltså räkna in ränta plus avgifter för att se exakt vad det är man betalar på sitt företagslån varje år. På detta sätt kan man sedan räkna ut den totala kostnaden för lånet.

 

 

Företagslån med ränta – hur hittar jag det billigaste alternativet?

 

Ränta och kostnad för ett företagslån både på det årliga och månadsvis är ofta det första man kollar på när man får ett låneerbjudande. Det är naturligtvis väldigt avgörande för vilken långivare man väljer i slutändan. Det man bör tänka på är att man noggrant ska titta på lånets totala kostnad, alltså det totala belopp man betalar till långivaren under sin lånetid. Detta inkluderar dels ränta men även samtliga avgifter som exempelvis uppläggningsavgift och avi-avgift. 

Det händer att man blir erbjuden företagslån med väldigt låg ränta som kan vara väldigt lockande, sedan kan man märka att det är väldigt höga avgifter när det gäller uppläggning och aviseringsavgifter. Det finns flera moment som kan vara bra att titta på gällande lånevillkoren innan man tecknar lånet:

 

 • Går det att betala av lånet i förtid? Det optimala när man behöver ta ett företagslån är att tänka att man ska betala tillbaka det i förtid om möjligheten finns. Därför kan man behöva undersöka om långivaren tar ut någon avgift för att betala av lånet i förtid.
 • Läs på om vad som händer om du inte kan betala – Det är vanligt att företagslån tas med personlig borgen. Om företaget inte kan betala lånet så är det den som går i personlig borgen som blir betalningsansvarig för lånet.
 • Säkra långivare med bra kundbetyg? På Creddo samarbetar vi enbart med etablerade långivare som hanterar information från de företag som ansöker om lån på ett säkert sätt. Genom att använda en jämförelsetjänst som våran kan du känna dig trygg och säker.

 

Företagslån med fast månadsbelopp

Ett företagslån som är räntefritt tar istället ut kostnaden för lånet i form av avgifter. Den nominella räntan på företagslånet ligger på 0%. När ett företag blir erbjuden ett företagslån i form av en fast månadsavgift så är amorteringen och kostnaden för lånet inkluderad i den fasta månadskostnaden. Att betala en fast månadsavgift kan vara ett bra alternativ när företaget vill veta exakt vad månadskostnad kommer bli under hela låneperioden.

 

Bra för budgetering men kan bli dyrare i slutändan

Låneerbjudanden som presenteras med en fast månadsavgift som är oberoende på marknadsränta eller företagets ekonomiska förutsättningar. Företagslån utan ränta kan vara fördelaktiga för noggrann budgetering inför kostnaden för lånet. Genom att betala en fast månadsavgift kan företaget dock inte ta del av räntesänkningar av marknadsräntan vilket innebär att det kan bli en dyrare kostnad för lånet än vad ett företagslån med rörlig ränta. Den fasta månadskostnaden är ofta densamma oavsett om ett företag har god lönsamhet eller inte. Lånebelopp och löptiden är moment som kan påverka ytterligare på månadskostnaden.

 

Företagslån med ränta trots betalningsanmärkning?

 

Det är en vanlig frågeställning om företag kan låna pengar trots att de har en betalningsanmärkning. Svaret på denna fråga är att ja, det kan gå bra att få ett företagslån trots att man har en eller flera betalningsanmärkningar. De långivare som kan bevilja lån trots betalningsanmärkning tittar på företagets återbetalningsförmåga och nuvarande ekonomi. Långivarna gör individuella bedömningar på de låneansökningar som kommer in. Ett företag med betalningsanmärkningar som får sin låneansökan beviljad kan få sämre lånevillkor och ränta vilket innebär att lånet blir dyrare sett på den totala kostnaden. Man bör förstås även noggrant fundera på om ett företagslån är rätt väg att gå om företagets ekonomi inte är den bästa. Det finns dock många situationer där företagslån kan beviljas, ett exempel på detta är när ett företag som har en gammal betalningsanmärkning.

Vanliga frågor och svar rörande ränta på företagslån

Finns det en genomsnittlig ränta på företagslån?

Eftersom att räntan på företagslån bestäms individuellt på varje låneansökan är det svårt att se en genomsnittlig ränta. Det är många faktorer som spelar in när ett låneerbjudande skickas ut. Kreditvärdigheten, företagets ekonomi, lånebelopp och amorteringstid är några av de delar som en långivare tittar på när de bestämmer en räntesats.

Vad finns det för krav för att bli beviljad företagslån med ränta?

Vanliga krav är att företaget ska vara registrerat i Sverige och ha en giltig bolagsform. Det är även vanligt att det krävs ett svenskt bankkonto. Ibland krävs även en borgesman och att ägarna ska vara bosatta i Sverige. Det skiljer sig från olika långivare vilka krav som finns. Vissa långivare godkänner betalningsanmärkning och vissa nekar låneansökningar där företaget har betalningsanmärkningar.

Är det enkelt att ansöka om företagslån med ränta?

Det är idag otroligt enkelt att ansöka om företagslån. BankID som E-legitimation används för att använda jämförelsetjänsten där man sedan på hemsidan presenteras med låneerbjudanden. Det är med BankID möjligt för företaget att både ansöka och signera sin låneansökan om den blir beviljad. Idag är vi som privatpersoner vana att det ska gå väldigt fort på internet och detsamma gäller för företagslån. Ansökningar och utbetalningar sker snabbt och smidigt.