Publicerad: 2021-03-19

Arbetsförmedlingen är de som bestämmer ifall man har rätt till att få bidraget, det heter egentligen ”stöd vid start av näringsverksamhet”. Beslutas det att man har rätt till stödet betalas det ut via Försäkringskassan.

 

Mer än bara pengar


Syftet med att få starta eget bidrag är för att få en ekonomisk hjälp i början för de som är arbetslösa men ändå har förutsättningarna för att kunna lyckas med ett eget företag. Under den första tiden då man startar ett nytt och eget företag behöver man ge det en tid för att företaget ska få en chans att frodas och födas. Det gör att det här ekonomiska stödet blir en stor hjälp på vägen tills det har stabiliserat sig.

 

Det är inte bara rena pengar man får se stödet som utan det är också en perfekt och unik möjlighet att kunna få träffa erfarna konsulter och få en del tips och råd i sin affärsplan. Man får även ta del av företagskurser samt informationsträffar där chanserna att lära sig mycket nytt bör tas i akt.

 

Endast en starthjälp


Det är inga jättestora summor man får mottaga ifall man blir beviljad ett starta eget bidrag men det räcker perfekt för att få sitt företag att komma igång sakta men säkert. Det kan ta flera år innan ett företag blir lönsamt så det här stödet kan vara en livlina för många i början.

 

Period för starta eget bidrag


Normalt får man stödet under en period av sex månader men det kan också förlängas vid eventuell sjukdom eller liknande men det är mycket ovanligt. Eftersom sex månader är en ganska så kort tid behöver man vara väl förberedd den dagen utgifterna för företaget kommer och man måste betala dem själv. Har du flera kunder redan vid eller innan första utbetalning av stödet kan du lägga mer fokus på företaget än att fundera hur det ska gå framöver och om kunderna kommer eller inte.

Hur stort är bidraget?Har man rätt att få ersättning ifrån en arbetslöshetskassa får man ett aktivitetsstöd som motsvarar arbetslöshetsersättningen. Det ligger lägst på 320 kronor för heltid per dag.

Har man däremot inte rätt att få ersättning ifrån en arbetslöshetskassa får man ett aktivitetsstöd som ligger på 223 kronor per dag.

 

Bidraget rättare sagt stödet betalas ut en gång i månaden och kan bli mycket mindre ifall man har fler inkomstkällor. Hela stödet är skattepliktigt och räknas som en inkomst av tjänst därför behöver man inte ha en F-skattsedel. Det är däremot smart om man ansöker om en F-skattsedel direkt ändå eftersom det kommer behövas i företaget.

 

Krav för att få starta eget bidrag

Två åldersgränser:

  • Man är arbetssökande eller på väg att bli och är över 25 år.

  • Man har en funktionsnedsättning vilket minskar arbetsförmågan eller hindrar att delta i arbetslivsintroduktionen och vara minst 20 år gammal.

 

Är man inskriven på Arbetsförmedlingen som arbetssökande i ett så kallat ”stödområde” kan man få stödet även ifall man inte är arbetslös.

 

Två andra krav:

 

  • Arbetsförmedlingen bedömer om företaget har en chans att bli lönsamt och att det kan finnas kvar på marknaden samt att den som ska driva firman kan klara av det.

  • Man får inte försöka konkurrera ut andra inom samma bransch i närheten, alltså ska företaget helst vara så unikt som möjligt för att undvika snedvriden konkurrens.

Starta eget bidraget ges inte ut till jordbruk- eller transportsektorn dock finns det ett undantag för all taxiverksamhet.

Fedelta

Fedelta vill vara den långivaren som kan erbjuda ett flexibelt företagslån till företag som är nyligt startade, företag som vill låna inför en avgörande investering eller företag som behöver kapital för att utveckla sin verksamhet

Fortsätt läsaTill långivare
Credi Nord

Hos CrediNord går det att ansöka om lånebelopp mellan 10 000 kronor till 1 000 000 kronor. Det går att ansöka om en återbetalningstid som ligger på 6, 12 eller 18 månader.

Fortsätt läsaTill långivare
Qapitala

Qapitala är en långivare som erbjuder checkkredit. Qapitala erbjuder alltså inte de traditionella företagslånen utan de fokuserar främst på att erbjuda en kreditlimit med flexibel återbetalning.

Fortsätt läsaTill långivare