Publicerad: 2021-03-18

Att tänka på innan man löser finansiering

 

För att hitta rätt investerare i företaget kan det också betyda att man får en del kunskap på köpet ifall man väljer smart. Genom att försöka attrahera en affärsängel till ditt företag kan resan tillsammans bli hur bra som helst. En affärsängel blir oftast aktiva ägare därför är det viktigt att man kan samarbeta bra.

 

Egen finansiering

 

Det vanligaste formen att finansiera sitt företag kallas ”family, friends and fools” och handlar om att få sin affärsidé finansierad med hjälp av sin privata bekantskapskrets. Det är dock med försiktighet man bör använda sig av det alternativet för det kan kosta en dyrt med både relation och pengar.

För en företagare kan det ibland vara tufft att få sin ekonomi att gå ihop, allra minst i början av karriären då det kan vara många utgifter och mindre inkomster. Men samtidigt är det ett väldigt slöseri på en bra affärsidé att slänga bort den ifall inte pengarna finns tillgängliga.

 

Företagslån för finansiering

 

Det är vanligt att företag tar ett lån för att kunna finansiera sin start men man bör tänka efter noga innan man ansöker om ett. För att vara helt säker på att man ska behöva ta ett lån måste man verkligen ha en uppstrukturerad budget och uträkning för framtiden i företaget. Man måste även vara helt säker på sin affärsidé och att den är hållbar en lång stund framöver.

 

För- och nackdelar med investerare

 

Har man bestämt sig för att använda sig av något externt kapital genom en investerare måste man tänka sig nog för innan både på hur stort belopp investeraren ska behöva gå in med och hur samarbetet kommer ske. 

 

Attrahera investerare

 

Det är viktigt att inte ge upp ifall man inte har hittat den finansiering eller investerare man vill ha i sitt företag för det finns flera alternativ. Flera olika finansieringsformer som kanske inte är de första och vanligast man tänker på finns att ta del av.

  • Försök att få in förbeställningar via sociala medier, hemsidan eller sökmotorer.
  • Sälj dina nuvarande fakturor till ett så kallat factoringföretag och få pengar direkt. Kostar dock en del extra pengar så var noga med en kalkyl och håll en strikt budget vid det här alternativet.
  • Har du en tom lokal eller lager som du kan hyra ut i andra hand finns det en bra extra peng att få in varje månad.
  • Starta ett till extra företag på sidan om som kan försöka finansiera det andra företaget. Vanligaste är ett konsultbolag där man utför sidouppdrag inom sitt område.
  • Istället för att köpa en produkt eller utrustning försök att hyra den istället. Det kan sänka månadskostnaderna mycket.
  • Fördel med ”Family, friends och fools” är att det går att få lån som är med låg ränta även helt räntefria om man har tur.

Fedelta

Fedelta vill vara den långivaren som kan erbjuda ett flexibelt företagslån till företag som är nyligt startade, företag som vill låna inför en avgörande investering eller företag som behöver kapital för att utveckla sin verksamhet

Fortsätt läsaTill långivare
Credi Nord

Hos CrediNord går det att ansöka om lånebelopp mellan 10 000 kronor till 1 000 000 kronor. Det går att ansöka om en återbetalningstid som ligger på 6, 12 eller 18 månader.

Fortsätt läsaTill långivare
Qapitala

Qapitala är en långivare som erbjuder checkkredit. Qapitala erbjuder alltså inte de traditionella företagslånen utan de fokuserar främst på att erbjuda en kreditlimit med flexibel återbetalning.

Fortsätt läsaTill långivare