Publicerad: 2021-04-19

Exempelvis kan det vara att man behöver inhandla speciella verktyg eller varor för att kunna börja tjäna ihop pengar på verksamheten. Det kan även vara nödvändigt med ett starta eget-lån för att kunna hålla privatekonomin flytande fram till dess att man kan börja ta ut lön från verksamheten. På så vis finns det flera olika funktioner och möjligheter ett starta eget-lån kan finansiera saker i det nystartade företaget.

Ansöka om ett starta eget-lån hos bank eller kreditinstitut

Det vanligaste sättet att ansöka om lån är via en bank eller ett kreditinstitut. Flera banker kan erbjuda ett särskilt starta eget-lån men även en del kreditinstitut kan också erbjuda företagslån anpassade för nystartade företag. Lånets storlek kan från 10 000 kronor till betydligt större belopp, flera hundra tusen.

En låneansökan görs av låntagaren och då gör långivaren en bedömning av företagets helhet samt framtidsmöjligheter. Det är viktigt att företagsidén kan fungera på lång sikt och därmed utgör lägre risk för banken att låna ut pengar, skulle idén vara helt nytt samt oprövad sen tidigare kan det innebära en högre risk för banken.

 

Hur mycket eller om man kan få ett starta eget-lån kan bero på hur bra man kan presentera både sig själv och idén för företaget till långivaren. Har man ingen bokslutsinformation att visa upp för banken eller kreditinstitutet måste långivaren själv ta beslut om de kan lita på att företagen kommer att bli lönsamt. Oftast vill långivaren att man har någon säkerhet för ett starta eget-lån, exempelvis en bostad eller en person som går in som borgen.

Det kan även finnas flera andra krav en långivare kan ställa, såsom att företaget ska ha en F-skattsedel och vara registrerad hos Bolagsverket. Något som kan påverka chanserna att få ett starta eget-lån är om man tidigare haft ett företag som sedan gått i konkurs.

 

Ansöka om ett starta eget-lån hos AlmiAlmi Företagspartner ägs av staten och är en verksamhet som ger ut lån till nystartade företag med mål att främja det svenska företagandet. Almi konkurrerar inte med banker eller kreditinstitut utan är ett komplement ifall man inte kan hitta andra sätt att finansiera starten av ett nytt företag på. Räntan samt kostnader på ett lån via Almi är högre än vad ett vanligt företagslån har.

Den finansiella bedömning Almis gör är främst baserad på affärsidén samt den kompetens man har som företagare. Oftast har Almis med ett villkor där det behövs en personlig borgen om företagsidén inte håller i längden. Förutom finansiering erbjuder Almi även rådgivning samt information till nya företagare.

Krav för ett starta eget-lån

När man skickar in en ansökan om ett starta eget-lån har man oftast inget resultat eller historik att visa upp för långivaren. Då är det viktigt att kunna visa upp företagets framtida betalningsförmåga i en detaljerad och hållbar affärsplan samt budget. Vad som exakt kan krävas beror på långivaren men som tidigare nämn kan det röra sig om en säkerhet i form av bostad eller en personlig borgen. Företrädaren för företaget måste även ha skött sin privatekonomi, finns en skuld hos Kronofogden eller betalningsanmärkning leder det ofta till avslag.

Något som också är viktigt är att man har en tydlig plan hur man ska använda lånet och att beloppet för lånet finns tydligt med i affärsplanen. Exempelvis kan förutsättningarna se olika ut för vilken verksamhet man ska driva, ett tjänsteföretag skiljer sig stort mot en frisersalong. Förtydliga vad för saker man behöver investera i för att komma igång samt hur pengarna ska användas för att företaget och verksamheten ska bli lönsam i framtiden. Det är alltid plus i kanten om man är noggrann och väldigt specifik för de uppgifterna i affärsplanen man visar upp för långivaren.

Ansöka om ett starta eget-lån med betalningsanmärkning

 

Vill man låna pengar för att komma igång med sitt nya företag men har en betalningsanmärkning i bagaget behöver inte det ge ett avslag på en ansökan. Flera långivare kan se helheten för verksamheten. Kan de se att den framtida betalningsförmågan god beviljas även ansökningar med anmärkning. Det kan dock bli att man får betala en högre ränta samt blir beviljad ett längre lånebelopp än tänkt.

Vilken typ av företag man vill starta spelar ingen roll utan vill man låna till en enskild firma betyder det att både ägaren och företaget är juridiskt sätt samma person. Den privata ekonomin och en eventuell betalningsanmärkning väger betydligt tyngre för möjligheten att få ett lån. Gäller det ett företagslån för ett aktiebolag är privatekonomin och företagets ekonomi två helst skilda saker men då krävs oftast en personlig borgen. Med en personlig borgen kommer ändå en betalningsanmärkning att påverka möjligheten till ett beviljat lån.

Fedelta

Fedelta vill vara den långivaren som kan erbjuda ett flexibelt företagslån till företag som är nyligt startade, företag som vill låna inför en avgörande investering eller företag som behöver kapital för att utveckla sin verksamhet

Fortsätt läsaTill långivare
Credi Nord

Hos CrediNord går det att ansöka om lånebelopp mellan 10 000 kronor till 1 000 000 kronor. Det går att ansöka om en återbetalningstid som ligger på 6, 12 eller 18 månader.

Fortsätt läsaTill långivare
Qapitala

Qapitala är en långivare som erbjuder checkkredit. Qapitala erbjuder alltså inte de traditionella företagslånen utan de fokuserar främst på att erbjuda en kreditlimit med flexibel återbetalning.

Fortsätt läsaTill långivare