Factoring - så här fungerar det​

Ett alternativ till att ta ett företagslån kan vara att använda en finansieringslösning som kallas Factoring. Här på företagsfinanser kommer du hitta långivare som utöver företagslån dessutom erbjuder denna typ av finanseringslösning. Factoring används mer och mer inom näringslivet och används ofta som ett slags komplement mot företagslån. Syftet med Factoring är att företag säljer eller belånar sina fakturor. Detta gör man genom olika bolag som erbjuder dessa tjänster.

 

  • Allt du behöver veta om factoring
  • Info om ett flertal olika factoringbolag
  • Enkelt att jämföra företagslån via Creddo integration.

Genom att belåna eller sälja fakturor kan man snabbt öka sitt företags likviditet. Vi kommer här gå igenom exakt vad factoring innebär för att du skall kunna ta ett beslut om denna finansieringsform är någonting som passar ditt företag.

Factoring är ett bra alternativ istället för ett företagslån

Ett alternativ till att ta ett företagslån kan vara att använda en finansieringslösning som kallas Factoring. Här på företagsfinanser kommer du hitta långivare som utöver företagslån dessutom erbjuder denna typ av finanseringslösning. Factoring används mer och mer inom näringslivet och används ofta som ett slags komplement mot företagslån. Syftet med Factoring är att företag säljer eller belånar sina fakturor. Detta gör man genom olika bolag som erbjuder dessa tjänster.

Genom att belåna eller sälja fakturor kan man snabbt öka sitt företags likviditet. Vi kommer här gå igenom exakt vad factoring innebär för att du skall kunna ta ett beslut om denna finansieringsform är någonting som passar ditt företag.

Factoring med regress

När företaget säljer en faktura med regress så har bolaget rätt att sälja fakturan tillbaka till företaget om den är obetald ett antal dagar från förfallodatum. Detta innebär att i samband med överlåtelsen så övertar factoringföretaget de rättigheter som är förknippade med fakturan. Det som gäller för fakturakunden är att de måste betala hela beloppet på fakturan till factoringföretaget vid förfallodatum. Skulle kunden inte betala sin faktura i tid så kommer det att gå ut påminnelser och i värsta fall indrivning för skulden. När du avtalar om en period med factoringföretaget och denna period passeras så har de rätt att sälja tillbaka fakturan till dig om fakturan förblir obetald.

Factoring utan regress

När du säljer fakturor utan regress så innebär detta att hela risken antas av factoringbolaget. Här krävs ofta en väldigt god kreditvärdighet hos ditt företag för att detta skall godkännas. När man pratar om factoring utan regress så är det endast möjligt att användas vid fakturaköp, ej fakturabelåning. Factoringföretaget tar över alla rättigheter och skyldigheter som är gäller för fakturan. Vad det kommer kosta att använda tjänsten bestäms på kundens betalningsförmåga. Man får en kreditlimit som beslutas på kundens kreditvärdighet och detta bestämmer det maximala belopp som factoringföretaget är villiga att finansiera.

Hur fungerar factoring?

Fakturafinansiering finns i flera olika former. Factoring är vad man kan kalla samlingsbegreppet. Factoring kan ofta anpassas efter bolagets behov, man går igenom de olika former av Factoring som finns och använder sig av det som passar bäst för ert företag.

De vanligaste formerna av Factoring är:

  • Fakturabelåning – Fakturor intecknas hos ett factoringföretag till 60-95% av fakturabeloppet
  • Fakturaköp – En eller flera fakturor överlåts till ett factoringbolag
  • Factoring med regress – fakturor som ej betalas återgår till företaget efter ett visst antal dagar
  • Factoring utan regress – Fakturaköp där risken tas över av factoringbolaget när fakturan inte betalas

När använder man factoring?

Att sälja eller belåna sina fakturor är ett snabbt sätt att få in kontanta medel då företaget behöver det som mest för att udvika likviditetsproblem. Löpande utlägg som skatter, inköp och löner är såklart någonting man som företagare har. Ibland dröjer betalningar från kunder och det är just av denna anledning som fler och fler företag använder sig av Factoring. Väldigt vanligt är det bland annat i byggbranschen och andra branscher som har längre projektcykler. Det är ingen ovanlighet att man stöter på leverantörer som har en kredittid på trettio dagar, av denna anledning så behöver dina fakturor till leverantörerna betalas innan du får betalt av din slukund. Du kan med hjälp av att sälja eller belåna kundfakturan täcka detta finansiella glapp.

Den allra vanligaste anledningen till att använda factoring är att du får tillgång till dina kontanta medel tidigare än om du hade väntat på att din kund ska betala sin faktura. Du sparar tid på detta samt att du får in mer likviditet i ditt företag vilket gör att man kan planera satsningar och investeringar bättre för att på sikt få sitt företag att växa. Det bolag du använder för factoring gör alltid en kreditupplysning på gällande fakturakunder vilket ger ditt företag en bra överblick av dina kunders ekonomi. Med detta kan du i sin tur använda factoring för att erbjuda konkurrenskraftiga kredittider till dina kunder eftersom du redan har mottagit dina pengar och kan välja att vara mer flexibel mot dina kunder.

Hos Approva ansöker du enkelt och smidigt om upp till 300 000 kr. Ansökan sker smidigt med hjälp av BankID vilket innebär att du snabbt får svar på din ansökan.
Fortsätt läsa Till långivare
År 2015 grundades Froda med sin tydliga affärsidé om att revolutionera bankupplevelsen för företag. Froda erbjuder möjligheten att enkelt kunna investera i sin idé för att utveckla sin verksamhet.
Fortsätt läsa Till långivare
Qapitala är en långivare som erbjuder checkkredit. Qapitala erbjuder alltså inte de traditionella företagslånen utan de fokuserar främst på att erbjuda en kreditlimit med flexibel återbetalning.
Fortsätt läsa Till långivare
Hos CrediNord går det att ansöka om lånebelopp mellan 10 000 kronor till 1 000 000 kronor. Det går att ansöka om en återbetalningstid som ligger på 6, 12 eller 18 månader.
Fortsätt läsa Till långivare
Fedelta vill vara den långivaren som kan erbjuda ett flexibelt företagslån till företag som är nyligt startade, företag som vill låna inför en avgörande investering eller företag som behöver kapital för att utveckla sin verksamhet
Fortsätt läsa Till långivare
När man ansöker om ett företagslån vill man ofta att det ska ske snabbt och smidigt.
Fortsätt läsa Till långivare

Bör företaget sälja fakturor med eller utan regress?

När man går i tankar över att sälja fakturor och överlägger om man bör göra det med eller utan regress så finns det några saker som är bra att tänka på. Factoring utan regress är självfallet det som låter bäst för både dig och kunden, men det behöver inte vara det. Det positiva är att man får ett tryggt kassaflöde. Även om du i värsta fall tappar en kund så kommer du inte att behöva oroa dig över likviditeten. Det finns alltid en liten risk att ditt företag blir betalningsskyldig när du säljer fakturor med regress om det går så långt att kunden inte betalar sin faktura och det inte är möjligt att driva in skulden för factoringbolaget.
Factoring utan regress är oftast ett dyrare alternativ, fördelen trots den högre kostnaden är att du inte riskerar någon förlust vilket kan vara skönt om man exempelvis har bundit kapital i osäkra kundfodringar. Om den aktuella kunden har en väldigt god betalningsförmåga så kan man se på det så att det är bättre att sälja med regress och låta företaget ta risken på krediten. Vilket av dessa alternativ som just ditt företag ska välja är såklart olika för varje företag. Känner man sig villig att ha en lite större kostnad men samtidigt känna sig trygg i att sälja utan regress så kan det vara ett väldigt passande alternativ. Det kan vara lite skillnad beroende på vilken bolagsform ditt företag har huruvida du kommer att godkännas för att sälja fakturor utan regress. Det är rätt vanligt att det endast är aktiebolag som kan ta del av denna finansieringslösning. Nystartade bolag som inte har lika mycket kött på benen kan ha möjlighet att sälja fakturor genom att använda borgen som säkerhet. Betalningsansvaret faller då i slutändan på ägaren.

Frågor och svar - Factoring

Vad är det för skillnad på factoring och fakturaköp?

När du väljer att använda dig av fakturaköp eller factoring innebär det att du använder din faktura som säkerhet för att få pengar snabbt. Med factoring är fakturan säkerhet för ett lån som du får betalt direkt, oftast inom 24 timmar. Med fakturaköp säljer du fakturan och överlåter kreditrisken till ett finansbolag och får betalt direkt.

Vad kostar factoring?

Du betalar för tjänsten genom något som kallas för en provision på fakturabeloppet. Kostnaden är alltså en procentsats på fakturans totala belopp. För en faktura som belånas eller säljs med 30 dagars kredittid är provisionen oftast runt 1,5-5%. För en faktura på 100.000 kr är provisionen därmed 1.500-5.000 kr.

Hur gör jag?

Kontakta en factoring aktör och be om en offert. Vi listar ett flertal olika på vår hemsida som du kan läsa mer om. Se vad de erbjuder och sedan är det bara att börja använda tjänsten.

Hur räknar man fram priset på fakturafinansering?

Du räknar olika på kostnaden för fakturafinansiering beroende på om det rör sig om factoring eller fakturaköp. För factoring är provisionen du betalar baserad på följande faktorer:

  • Kreditvärdigheten för dig som belånar dina fakturor
  • Kredittiden på fakturan, alltså löptiden på lånet du tar med fakturan som säkerhet
  • Vilken belåningsgrad du har på fakturan

En faktura som finansieras är alltså billigare om ditt bolag har en stabil ekonomi än om ditt bolag är instabilt. Anledningen är att om fakturan inte betalas kommer du som låntagare att få betala tillbaka lånet. Kredittiden påverkar givetvis också priset på factoringen eftersom ett lån som ska betalas tillbaka om 10 dagar får en lägre räntekostnad än ett lån som ska betalas tillbaka om 90 dagar, även om räntesatsen är densamma.

Belåningsgrad är en faktor som många glömmer bort. Även om du har en faktura på 100.000 kr som du belånar behöver du kanske inte alla pengarna. Väljer du att ha en belåningsgrad på 50% kommer lånet bli lägre och kostnaden lägre än om du belånar 75% av fakturabeloppet.

Faktorer som påverkar priset på fakturaköp är bland annat:

  • Dina kunders kreditvärdighet
  • Kredittiden på dina fakturor
  • Om du säljer många små eller ett fåtal riktigt stora fakturor

En sista faktor som påverkar priset i båda fallen är hur gärna finansbolaget vill ha dig som kund. Om dina fakturor är precis såna som det här finansbolaget vill ha kommer de att kunna pressa sina marginaler för att få in dig som kund. Om du däremot är en kund som de helst inte vill ha kommer de inte slå knut på sig själva för att få hem affären. En del finansbolag vill ha stora företag som kunder och andra vill hellre ha mindre företag, det är en av faktorerna som kommer påverka. Det är också en stor anledning till varför du ska jämföra priser på fakturaköp, mer än bara en gång.

Kreditförsäkring eller fakturaköp?

När du säljer stora fakturor händer det att finansbolagen kreditförsäkrar fakturan. De säljer alltså i sin tur bort själva konkurrsrisken. För det betalar finansbolaget en försäkringspremie till ett kreditförsäkringsbolag, de får en lite mindre del av kakan på affären men slipper ta smällen om fakturan inte blir betald.

Inom industrin är det vanligt att man kreditförsäkrar stora order, framför allt vid export. Då betalar man en försäkringspremie på orderbeloppet som man säljer för. Blir det en konkurs hos en av ens kunder får man ersättning från kreditförsäkringsbolaget. Det förekommer till och med att vissa bolag kreditförsäkrar all sin export och sen belånar sina fakturor hos ett finansbolag. En slags hybrislösning som dock är rätt sällsynt numera.

Fördelen med att kreditförsäkra din försäljning är att du betalar ganska mycket mindre i försäkringspremie än vad du skulle betala i provision på fakturorna hos ett finansbolag. Nackdelen är givetvis att du fortfarande får ligga ute med pengar. Den största fördelen med fakturaköp är att du får betalt riktigt snabbt, inte att du blir av med kreditrisken. Finansbolaget har givetvis fördelen att de paketerar lösningen åt dig och till och med integrerar den i ditt affärssystem ibland. Enkelhet och minimal handpåläggning ska inte underskattas.

Sammanfattning

Med denna genomgång hoppas vi att du ska känna dig som en expert på allt som har med factoring att göra. Välj rätt aktör, se till att ha koll på om du tycker att du vill köra med eller utan regress. Är detta ett alternativ som passar dig istället för ett vanligt företagslån?  Vi hoppas och känner oss säkra på att du gör ett bra val efter att fått ta del av vår expertinformation kring ämnet factoring.

Företagsuppgifter
Corploan Media AB
Grev Turegatan 13B
114 46, Stockholm
Kontaktuppgifter
info@corploanmedia.se
www.corploanmedia.se
©2020 Business Financing. All rights reserved